Szybka babka majonezowa mojej teściowej. Zawsze się udaje, często nie doczeka świąt

Dodano:
Babka majonezowa Źródło: Shutterstock / Dar1930
Jeśli nie masz dużo czasu na świąteczne wypieki, postaw na proste receptury. Takie, jak na babkę majonezową mojej teściowej. To ciasto towarzyszy nam w każde święta i wszyscy zawsze na nie czekamy.

Jakie ciasto upieczesz na te święta? Babę drożdżową, babkę makową czy majonezową? Ta ostatnia jest niezwykle prosta do zrobienia i zawsze się udaje. Jest też lekka, bo nie zawiera masła ani oleju, a tylko 6 łyżek majonezu. A co najważniejsze, doskonale smakuje.

Czy warto dodawać majonez do ciasta?

Majonez dodaje się do ciasta zamiast masła, margaryny czy oleju. Produkt ten zawiera jednak o wiele mniej tłuszczu, dzięki czemu ciasto jest mniej kaloryczne. Majonez sprawia też, że ciasto jest delikatne i bardzo puszyste. Co więcej, produkt ten zwiększa wilgotność wypieku i przedłuża jego świeżość. Jego smak przy tym nie jest wyczuwalny w cieście, choć dla bardziej wrażliwych podniebień warto wybrać majonez o łagodnym smaku.

Majonez można wykorzystać przy ciastach ucieranych i biszkoptowych. Dobrze sprawdzi się w ciastach czekoladowych i kawowych, bo doskonale wpłynie na ich teksturę. W cieście marchewkowym, cytrynowym czy z dodatkiem owoców dobrze wpłynie na smak i lekkość wypieku.

Przepis na babkę majonezową mojej teściowej

By ułatwić ucieranie ciasta, warto ogrzać wszystkie składniki do temperatury pokojowej.

Przepis: Babka majonezowa mojej teściowej

Babka ucierana z dodatkiem majonezu

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek majonezu
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania

  1. Miksowanie składnikówJajka wybij do miski. Zmiksuj je, by zrobiły się puszyste. Dalej miksuj, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Do ciasta przesiej mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dodaj też majonez. Całość krótko miksuj, tylko do połączenia się składników.
  2. Pieczenie babkiFormę na babkę natłuść masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudź, wyjmij z formy i dobrze wystudź. Posmaruj polewą czekoladową, zastudź.

Czym udekorować babkę majonezową?

Babka majonezowa bardzo ładnie prezentuje się, gdy jest posmarowana polewą czekoladową. Najłatwiej sięgnąć po gotowy produkt, ale można też przygotować polewę samemu, na przykład z przepisu na ganache. Smacznym wykończeniem tego ciasta będzie też lukier albo zwykły cukier puder.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...